2011-10-07 16:08:27• hírek • Póti Orsolya

Régi idők nyomai a felújítás alatt álló épületen

A Ioan Slavici utcában már hetek óta a szintén ezt a nevet viselő kollégium B épületén dolgoznak a munkások. A felújítás során az épület régi funkcióját bizonyító felirat jelent meg a falon; aki egy kis időre megáll és feltekint, ezt olvashatja: Római Katholikus Polgári Leánygimnázium.

A Szatmárnémeti Ioan Slavici Nemzeti Kollégium épületének renoválása már 2007-ben elkezdődött egy projekt keretében. Eddig a 20. század elején épült A iskolarészt sikerült teljes mértékben felújítaniuk, az elkövetkező két évben pedig a B szárnyon dolgoznak a munkások. A Polgármesteri hivatal és az iskola vezetőségének célja, hogy egyrészt konzerválja az épületet, másrészt modernizálja, kibővítse azt.

Már a hét elejétől egy régi, megkopott felirat látható a behálózott épületen, azaz az iskola B épületének falán. Aki kis időre megáll, és az épületre pillant a következőt olvashatja: Római Katholikus Polgári Leánygimnázium.

Egykor, még a 19. század végén ezt a gimnáziumot látogatta Kaffka Margit, és sokan mások, hiszen innen indult a Szatmár megyei nőnevelés, és ez volt az egyik fontos központja.

„Ez az épület egy épületegység része: elsőként a Zárda két szárnyát és a Zárda templomot építették fel az 1840-es évek körül, majd a 20. század elején bővült ki az épületegyüttes a vívóteremmel szemben álló egy emeletes polgári leánygimnáziummal, a szatmári irgalmas nővérek tanítóképző zárdájával - mondta el Muhi Sándor helytörténész a Szatmár.ro-nak.

A feliratról a Szatmári Római Katolikus Püspökséget is tájékoztattuk. Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök azt nyilatkozta, arról tudtak, hogy az épületben katolikus leánynevelő intézet működött a Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek működtetésében, azonban a feliratról nem volt tudomásuk.

„Szeretnénk, hogy megmaradjon, hiszen múltunk egyik fontos lenyomata. Ezért mi magunk is foglalkozunk a felirat megtartásának, konzerválásának az ügyével." - mondta el a püspök atya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: